петък, 11 ноември 2011 г.

Битката за Балканите част II



Битката за Балканите започва днес от 21:05 и всички фенове очакват лютата битка между тези два гранда на Балкансият полуостров.

Безспорно този двубой се чака с най-голям интерес освен от факта, че тези състави претежават много силни футболисти и от това, че битката между две много различни фигури в света на футбола – Славен Билич и Гуус Хидинг. Всеки един от тях може да изненада всички с нестандартни решения и ходове, което прави тактическата битка също толкова интересна и напрегната колкото и тази на терена, която ни очаква.

Гуус Хидинг и Турция имат предимство и това се дължи на факта, че разполагат с почти всичко нужно за да постигнат добър резултат в този двубой. Като се започне от това, че разполага с наглед нужния потенциал в лицето на опитните братя Алтънтоп и минем през щастливата новина, че една от големите звезди на тима Нури Шахин записа дебют за Реал Мадрид и има вероятност той да вземе очастие в сблъсъка. Въпреки това големите очаквания отново ще паднат върху футболиста на Трабзонспор Бурак Ялмъз, който записа 6 участия до момента в квалификациите и 3 гола. Освен с него състава разполага и с други качествени футболисти, които да помогнат и това са Казъм Казъм (Колин Казим – Ричардс) и Арда Туран, който се очаква да носи головете на тима. До този момент той има цели 4 попадения  в тези квалификации.  

Като цяло мисля, че е безмислено да коментираме формата на състава когато е домакин. Тя е следната – В последните 8 срещи 1 загуба от Германия и  следват 7 мача без поражение, което демострира нагледно формата като домакин.

Основни заплахи за Хърватия – Арда Туран,  Бурак Ялмъз и Гуус Хидинг.



Хърватия ги очаква едни страшно тежки мачове, в които обаче определено не са аусайдери, просто защото подобен тим ръководен от Славен Билич трудно може да бъде считан за аусайдер. Основния проблем е защитата и въпроса, които бе задаван в медиите – Има ли въобще такава ? Подобен въпрос трудно може да се отговори защото се очаква с центъра на отбраната да действат имена като Йосип Симунич както и съотборника му в Динамо Загреб Домагой Вида. Този въпрос се поражда от факта, че звездата в отбраната на тима Деян Ловрен от Лион няма да може да очаства в мачовете, а и от формата на двамата централни бранители, която в вътрешното първенство е доста добра, но в Европа не е така. Цели 9 допуснати гола в 4 мача. Най-силното звено на Славен Билич е халфовата линия и нападението където се очаква да започнат имена като Лука Модрич, Иван Ракитич и Марио Манджукич, който е нападателя в най-силна форма в състава на „шахматистите” 7 гола в 12 мача за Волфсбург. Въпреки много силната атакуваща мощ на тима си мисля, че решение с двама нападатели би било доста атакуваща схема и лично аз очаквам изненади именно там където да се заложи на един нападател в лицето на Манджукуч или на двама като играча на Волфсбург ще бъде поставен на фланга от където да атакува.

Основни заплахи за Турция – Лука Модрич, Марио Манджукич и Дарио Сърна.



Очаква ни едно наистина „зверско” дерби, което съм сигурен няма да може да остави никои фен безразличен. Така както се случи през 2008 когато Турция успяха да направят невъзможното и да изхвърлят Хърватия след като Семих Шентюрк отбеляза гол в 120’ минута на мача след което Лука Модрич и Иван Ракитич подпечатаха победата на Турция след като пропуснаха техните дузпи. Да се надяваме, че ни очаква поне на полoвина толкова интересен и вълнуващ мач като този през 2008.


Няма коментари:

Публикуване на коментар