неделя, 21 август 2011 г.

Ще успее ли „новото лице” на Вила ?


След изиграването на втория кръг от „Премиълийг” реших да напиша един коментар върху новото лице на Астън Вила.  Когато приключи миналия сезон много фенове на тима бяха разочаровани и объркани от много обстоятелства като се започне с меко казано странното уволнение на Мартин О’Нийл и се мине през ужасното класиране и нестабилното мениджърско място, която в последните кръгове бе освободено след като Жерар Улие не бе в състояние да води отбора поради проблеми със сърцето, а на негово място бе помощника му – бившата легенда на Ливърул Гари Макалистър.

Лятото започна с ясна цел пред Ранди Лърнър и тя бе намирането на нов менидър за „Виланите”. Спекуациите бяха много но едва ли и най-големия ентусиаст би заложил за това, че тогавашния треньор на най-големия врат на тима, а именно Бирмингам на Алекс МакЛийш ще бъде новия бос на тима. След като това нещо стана факт голяма част от феновете на състава излязоха на протест спрямо неговото назначаване, но както не помогна при уволнението на О’Нийл така и същото се случи при идването на МакЛийш. След като всичко стана официално и бе ясно, че връщане назад няма работата за Астън Вила започна.

Трудно бе да повярвам, че това е истина в момента, в който видях състава на „Виланите’’ срещу Блекбърн когато иначе толкова дефанзивно настроения шотландец  заложи на схема с двама нападатели и две крила. Може би това е новата атакуваща Вила ?  Ще е трудно да се наложи подобна схема и стил на игра с двама типични напатели в лицето на Хески и Бент + Агбонлахор, който действа от ляво и доста често застава и на върха на атаката където е и неговата натурална позиция, но срещу Блекбърн тима създаде много, вкара 3 попадения и впечатли. Въпреки всичко това най-важното за МакЛийш при тази схема ще бъде централната ос на терена: Дън-Петров-Бент. При една толкова атакуваща тактика отбора се нуждае от много силен център, а там е техния капитан и лично за мен най-важен играч след напускането на Ашли Йънг. Той е човека, който раздава топката на късо и прави нещата много сигурно и чисто знаеки, че в тази формация има достатъчно креативни състезатели, които да измислят как да пробият противниковата врата.

Хубавото при новата идея на шотландския спец е това, че запазва част от своя стил на менажиране, но и прибавя нещо, което феновете искат и то много силно – красота и резултатност.  Още е прекалено рано за да говорим, че това ще е формацията и стила на игра през целия сезон, но пък се видя, че това е един нов коз в ръцете на Алекс МакЛийш, който ще има за цел да стабилизира и да даде спокойствие на всички, които обичат този тим. Трудно може да говорим за нещо повече от битка за топ 6 просто защото конкуренцията е голяма, а парите, които му бяха предоставени за трансфери са крайно недостатъчни, но най-важното е че Астън Вила има нови идеи, които може да дадат сериозен резултат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар