вторник, 9 август 2011 г.

Артуро Видал - госпадаря на центъра


Артуро Ерасмо Видал Пардо е цялото име на може би най-доброто и интересно попълнение в състава на Ювентус. Роден на 22 май 1987г. в Сантяго – Чили започва кариерата си в състава на Коло-Коло като от 2005 г.до 2007г. записва 37 мача. Звездният си пробив към големия футбол прави през 2006г., когато забива 3 гола в турнира – „Копа Судамерикана’’. По време на тези мачове той бива забелязан от скаутите на Байер Леверкузен, които подписват с него. Следват много силни сезони в Бундеслигата като всяко начало има и трудности, но въпреки това той става основен и най-добър полузащитник в тима, а и в цялата Бундеслига като през 2010г. бе обявен от списание „Кикер” за най-добър полузащитник заедно с Швайнщайгер и Нури Шахин. След този изключително силен и положителен сезон се стигна до това да облече екипа на Ювентус след като Бепе Марота плаща 12 млн. Евро за чилиеца.


Това е в резюме неговата кариера, но моята идея е за това колко всъщност може да се окаже решаващ този трансфер за ‘’Бианконерите’’ и за него като развитие.


След изминаването на поредният  провален сезон в горните етажи на ръководството на Ювентус трябваше да взимат сериозни мерки за това състава да почне наистина да работи по европейски и да постига големи резултати. След направата на треньорските рокади дойде време и за трансферите, но за тях няма да говорим поотделно ами ще се съсредоточа върху едно име – Артуро Видал.

При пристигането на Антонио Конте още в първите дни се видя и подразбра, че ще се търси промяна в стила на игра, а от къде трябва да почне един клуб когато състава не върви и не е атрактивен в играта си.. ? Още в самото начало Конте намекна, че играчи като Фелипе Мело нямат да бъдат нужни нито за стила, който ще изповядва състава, нито за вижданията му дори и на резервната скамейка. Съставът  започна търсена на разиграващ халф, който обаче не само да владее  или да разбива играта ами и да може да прави разлика с головете си - Видал през 2010-2011 (10 гола).  Като цяло техническите умения и неизчерпаемата енергия са неговите специални качества, енергия като на Мело, но подплатена и с доста по-добри голови и технически умения.

Основният  въпрос за специалистите бъде  и все още е – ще свикне ли Артуро Видал с темпото и стила на игра в Италия , дали няма да се случи нещо подобно като с Диего.. ,много въпроси  които бяха коментирани. Няма какво толкова да кажа по тази тема поради простата причина, че за разлика от минали години през този сезон има ясна идея за това как да изглежда Ювентус и как трябва да се стигне до тази визия. Освен да се съгласим с идеите и вижданията на бившият  капитан на „старата госпожа’’ и на Бепе Марота ни остава да се надяваме, че ще видим един нов доста силен клуб, а относно всичко друго аз ще кажа само, че фантазията на подобни играчи 
прави един отбор специален.


Няма коментари:

Публикуване на коментар