неделя, 8 юли 2012 г.

Ювентус и неговите трансфери





След като през миналият  сезон Ювентус спечели титлата в Италия и успя да стигне до финала за купата на страната, идеите и мечтите на ръководството на клуба от Торино се покачиха неимоверно много. Трансферното лято започна едва преди няколко дни, но вече съставът  успя да се подсили с доста голям брой нови попълнения. Бившият спортно-технически директор на Сампдория и настоящ на Ювентус Джузепе Марота започна своята работа много по-рано в сравнение с конкурентите си на „Апенините’’.

В тази част от анализа ще се спрем най-вече на официалните трансфери, тяхните идеи и къде точно Антонио Конте ще търси допълнителна мощ.
Трансферите на дуото от Удинезе – Квадо Асамоа и Маурисио Исла. След като през миналият сезон всемогъщото трио в халфовата линия на „Бианконерите” , Маркизио – Пирло – Видал се наложи да изнесе почти целия сезон поради липсата на достатъчно класен полузащитник, който да заменя и ротира играчите. Антонио Конте знаеше много добре, че това е една от най-важните трансферни задачи. Въпреки, че мениджърът
на тима залагаше доста често на идеята  с Емануеле Джакерини за промяна в средата на терена, все пак обаче дори и обикновен фен можеше да разбере, че това е компромисен вариант, а не дълготрайно решение. Такова решение обаче може да се окаже  един от най-талантливите млади таланти в състава, а именно Лука Мароне.

С идването на Квадо Асамоа халфовата линия на тима успява да придобие далеч по-завършен вид. През миналият сезон 23 годишният халф роден в град Акра записа 31 участия за „грифоните” и отбеляза 3 гола като успя да привлече интереса към себе си от грандове като Манчестър Юнайтед и Ливърпул. В край на сметка той подписа договор с тима от Торино.
Маурисио Исла е другото ново име, което беше привлечено от Бепе Марота. Идеята за привличането на чилийския национал е доста интересна, при все факта  че една от любимите схеми на игра, която Конте наложи в процеса на сезона бе 3-5-2. Постройка, която налага наличие на много остри и атакуващи крайни бранители. В лицето на Исла съставът  получава един поливалентен футболист, който умее да играе по цялата дължина на фланга и дори в средата на терена.

‘’Добре дошъл вкъщи Джовинко’’,така посрещнаха много от феновете своя любимец, който през последните две кампании защитаваше цветовете на Парма. След изключителния последен сезон в който записа 15 гола и 16 асистенции много клубове започнаха да се свързват с него дори и Барселона,  но отново победител в тези битки се оказа Бепе Марота. Клубът се нуждаеше от този малък магьосник ,защото през миналия сезон в много от мачовете се виждаше остра липса на острота и креативност в завършването на атаките. Неслучайно бяха записани толкова голям брой равенства. Именно това е и един от големите мотиви да бъде върнат в състава.

Последния интересен удар беше осъществен едва преди няколко дни като бе привлечен 34 годишният вече бивш футболист на кръвния враг Интер. Трансферът  е за срок от две години като основният мотив, който може да прочетем в идеите на Конте и цялото ръководство е нуждата от опит и „мечтата” за нов бум тип Пирло. След този интересен трансфер много хора почнаха да размишляват за това дали този ход е правилен или не,като цяло въпреки трудния сезон Лусио отново беше един от най-стабилните бранители в Интер и цифрите в неговата игра показват точно това. За всичките 34 мача записва две асистенции и един гол, но впечатлява с 81.2 % успешни подавания средно на мач и печели повече от 50% в единоборствата в които е участвал. Все пак трябва и да се знае, че Ювентус имат достатъчно класни централни бранители. Това се показва в съставът  на „Скуадра Адзура”, то става ясно  че Лусио ще има малко по-периферна роля в този предстоящ  далеч по-тежък и дълъг сезон за тима.

Младите Никола Леали и Пол Погба, това са последните два по-големи трансфера на клуба до този момент от пазара. Леали е обявяван за един от най-перспективните млади вратари в Италия. След освобождаването на Манингер в състава се появи вакантно място в клуба и то ще бъде заето от Никола, който ще има възможността да работи с един от най-големите вратари в последните години.

Относно транфера на Погба,  той определено може да се опише като много успешен. Въпреки голямото желание на Сър Алекс Фъргюсън да задържи младока в състава на Манчестър Юнайтед нещата за него не случиха така както той искаше. След като беше официализиран този трафер в типичен стил той нападна сериозно младока, което лично за мен говори за това, че той съжалява доста сериозно за загубата му. Как ще се впише в идеите на клуба и в италианският стил на игра като цяло не е ясно,но определено той ще получи специално внимание, но както всеки знае всичко друго зависи само от него.

След като коментирахме официалните трансфери сега ще засегнем и темата за това къде може и трябва да бъдат привлечени нови футболисти.

Безспорно най-важната задача на клуба тепърва предстои, а тя е именно това, да се намери „перлата” в короната. Няма съмнение, че търсеният играч ще бъде централен нападател, но от тук идват и всички въпросителни  като тези, кое ще бъде това име и от какъв тип нападател се нуждае „Старата госпожа”. С оглед  футболистите с които Конте разполага, мисля че трябва да се търси типичен нападател, който да може да задържа топката, да играе силно с гръб към вратата и да бележи с глава. Номер едно в тези харектеристики категорично попада Единсон Кавани, който разполага с всички тези качества. Идеята с такъв нападател е далеч по-резонна ,защото при наличието на Джовинко такава двойка би била забележителна. Друго име, което може да свърши също толкова добра работа е Един Джеко.  Спекулациите с Ван Перси и Суарез са също доста сериозни, но отново ще кажа, че на този етап съставът  се нуждае от силен физически нападател, който да консумира създатените положения от наситената халфова линия с която играе  Антонио Конте. При един трансфер на Робин ван Перси тима ще получи допълнително движение и много вариативност в схеми и движение по терена, което не е лошо, но не мисля, че се нуждае толкова силно от такъв нападател. При наличието на Джовинко, Пирло, Маркизио, Видал и Вучинич Ювентус има абсолютно достатъчно такива играчи. Липсва този таран, който да превръща ситуациите в голове и да задържа вниманието на централните бранители през целия мач. Точно за това шампиона на Италия трябва да се пребори за Кавани, Джеко и дори Гонзало Игуаин.

Когато говорим за допълнителна нужда и увеличаване на конкуренцията в отбора на прима виста се забелязва остра нужда от конкуренция на поста – ляв краен бранител. Там е единствената липса на конкуренция и висока класа. Освен юношата на клуба Де Челие, който през последните години бива преследван от непрестанни контузии , на този пост няма друг типичен състезател, въпреки че там доста често през миналия сезон се подвизаваше Джорджо Киелини.
Александър Коларов и Федерико Балзарети са едни от основните цели на тима, като отново както и при идеята с Маурисио Исла на този пост се търси достатъчно атакуваща мощ  и добро центриране. Безспорно Коларов е един от най-добрите в тези аспекти от играта, въпреки че бързината не е най-силното качество на сръбския национал.
Като заключение ще поставя един списък с конкуренцията, която се образува и ще подредя играчите по постове на този етап от трансферната кампания.




Вратари : Джанлуиджи Буфон, Марко Старари, Никола Леали

Крайни бранители : (ляв) Паоло де Челие и ? ; (десни) Щефан Лихтщайнер, Маурисио Исла, Мартин Касарес ;

Централни бранители : Джорджо Киелини, Андреа Барзали, Лусио,  Лео Бонучи ;

Опорни халфове : Андреа Пирло, Клаудио Маркизио, Артуро Видал, Квадо Асамоа, Лука Мароне, Симоне Падоин ;
Атакуващи халфове (крила) : Емануеле Джакерини, Симоне Пепе, Себастиан Джовинко;

Нападатели : Мирко Вучинич, Фабио Куалярела, Александро Матри ;

Съвсем спокойно виждам, че в състава има достатъчно материал и класа. Почти във всяка зона има много сериозна конкуренция. Проблемът е ясен и въпреки силните трансфери най-важното тепърва предстои и то е намирането на нападател от световна класа и привличането на ляв краен бранител. Това определено не е лукс, а необходимост. За лукс бихме счели евентуално привличане на допълнително крило, което да придаде още вариативност на състава при евентуални ротации в схемата на игра. Конте и Марота имат още работа, но началото е дадено по един доста добър начин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар