понеделник, 25 юли 2011 г.

Херардо Мартино – футболен гений или зъл разбивач на красивата игра ?


Парагвай воден от  родения в Аржентина мениджър Херардо Мартино направи нещо, което ще остане като куриоз и въпреки финала винаги ще тегне дилемата футболен гений ли беше през тези мачове или просто разбивач на стилове, разбивач на тактики и чисто и просто казано той бе готов на това състава му да бъде най-грозно играещият, но да стигне максимално далеч.
Гуараните бяха един от така наречените – скрити фаворити като това се дължеше не само на факта, че са печелили тази купа 2 пъти, а и направиха едно добро световно първенство през 2010, което между другото е най-доброто предствяне на тима в историята на този национален отбор. Момчетата на аржентинския спец бяха в една група с Бразилия, Венесуела и Еквадор като успяха да запишат 3 точки като с изключение първия двубой срещу Еквадор всички други срещи бяха изпълнени с голям заряд и хубави неща в атакуващ план, но това беше и всичко от атаката на този тим.


Преди започването на директните елиминации се стигна до една неприятна травма на основният  и най-опитен нападател на тима Роке Санта Круз, който пропусна мача срещу Бразилия и след това се стигна до усложнение на травмата срещу Венесеула, което  го  докара до край на участието в шампионата.  Срещу  ‘’гаучосите’’ Мартино подсказа, че е готов на всичко да излъже Мано Менезеш и да стигне до крайният  успех като заложи на 4-2-3-1 като  за  единия  флангови играч бе използван Енрике Вера, който може да бъде сложен навсякъде, но не и по фланга. Тази ултра дефанзивна схема въпреки пускането на Валдес и Бариос помогна на ‘’гуараните’’ да излъжат Бразилия като разбира се тук голяма роля изигра и Хусто Вияр, който в последствие бе избран и за най-добър вратар.



Последва и полу-финалния мач срещу изнедата Венесуела, която бе с една от най-стабилните защити.  Херардо Мартино знаеше, че съставът  му е фаворит и освен той  и всички ние очаквахме  тима да бъде по-активен и по-решителен в завършващата фаза на играта, но това не се случи въпреки по-разчупената откъм  схема  игра, но отново всичко бе сведено до ултра дефанзивна игра и очакване на грешки от страна на противниковия отбор, но това не се случи за пореден  мач – 0:0 ,нещо което започва да става навик. Успяха да стигнат до победа след перефектни изпълнения на дузпи.


Безспорно една от най-големите звезди, въобще на турнира - Лукас Бариос не записа нито един гол като поради тази причина бе оставен и на скамейката във финалният  мач.  Проблемът  категорично не беше основно и само в неговата игра. Като цяло всеки, който е наблюдавал играта му в Дортмунд трудно може да види големи промени в движението и позиционирането му по терена, но фактора Мартино направи играта му абсолютно безполезна за тима и логично той не успя да блесне като потециал и голове.



Големият  въпрос около финалния мач беше именно  - дали е възможно отбор с 5 равни мача да спечели трофея ? Отговорът  се оказа доста лесен като основната причина той да бъде толкова лесен се коренеше в идеята за състав  на  бившия национал на Аржентина – Херардо Мартино. Фаворит имаше и това нормално бе 14 кратният  носител на тази купа Уругвай. Големите специалисти очакваха отново доста предпазлива игра на Парагвай, но това  което той поднесе, а именно халфова линия съставена от четирима вътрешни халфа, които в течение на мача не спряха да си пречат и да правят грешки. Тук прошка нямаше и освен, че получиха само 3 гола не успяха отново да вкарат гол в противниковата врата и останаха без нито един вкаран гол във фазата на елиминации.


Като цяло историята на Парагвай в последните 10 години е подобна и може би това, което прави Херардо Мартино е може би едно продължение на този стил на игра. Въпреки всичко този мениджър се превърна в национален герой и успя да изкове едни от най-добрите резултати в историята на този национален отбор. Дали той е футболен гений - аз по-скоро бих дал отрицателен отговор, но пък ако се движим по това мото - Резултатите са най-важното нещо без значение как ги постигаш, то тогава работата на 48 годишния менижър е правилна и това е пътя по който трябва и ще продължават да се развиват, а дали това е най-доброто за феновете на този национален тим ?  Предстои да видим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар