сряда, 20 юли 2011 г.

Статичните положения – оръжието за победи


Човек, който наблюдава развитието на футбола в детейли може да види, че играта се променя не само във физическо естество,  развитието на бързината ,  подготовка на играчите, а и работата и позиционирането на футболистите при статичните положения в атака. Реших да направя този коментар след като наблюдавах мачовете от Копа Америка 2011.  След изминаването на първата седмица на турнира всички ние видяхме страшно много голове от подобни ситуации. В следващата снимка можем да видим процента отбелязани голове при подобни ситуации.


Ето точната графика с това колко всъщност са отбелязаните голове през този период от турнира.

И това всъщност е само началото на този бум на голове от статични положения. Прекрасните изпълнения продължиха и помогнаха за постигането на едни от най-големите изненади в турнира, а именно головете на Диего Перез след центиране на Форлан и головете на Венесуела – Вискарондо и Сичеро срещу Чили на ¼ финалните двубои.


Ето и головете на една от големите изненади в турнира Венесуела.


Ето и попадението на Диего Перез.

Тук нагледно можем да видим как отборите използват максимално точно статичните ситуации. Преди години трудно можеше да видиш резултат 0:0 в Копа Америка, но в модерния футбол, работата в защита е на много високо ниво и разбира се тактическата подготовка в този аспект от играта е нещо много важно. Фаловете и корнерите вече не са само просто изритване на топката, а в тях се залага много, така както е в Англия. Може би вече няма да е ‘’мисия невъзможна’’ да чуем южноамериканските фенове да посрещат тези ситуации като 100% голова възможност. Техническите умения в играта с глава се издигат на ниво близко до съвършенството като най-интерен е факта, че вече не е най-важното нещо ръстта при тези ситуации и че не само високите състезатели развиват основно това качество. Лесно можем да се убедим в това като видим изпълненията на Тим Кейхил 178 см. и Радемал Фалкао 177 см.  Това носи разнообразие в играта и това доказва, че футбола се подобрява и става все по-специален и по-разнообразен откъм  голове при различни игрови ситуации.  Спокойно можем да кажем, че дори и иначе много техничните и разнообразни южно американци постигат разнообразието, което търси всеки отбор сега те не разчитат само на атакуващия стил, а постигат и много сериозни постижения в работата в защита и отбелязването на голове от статични положения. Вече не само европейските клубове могат да разчитат на този аспект от играта.







Няма коментари:

Публикуване на коментар