неделя, 27 март 2011 г.

Trequartista - Всичко, което трябва да знаем


Trequartista – Всичко, което трябва да знаем за тази интересна и доста важна позиция за някои схеми на игра.


Изображение


Хубаво е да започна с това, какво значи тази дума и от къде произлиза тя. Това е италиянска дума значеща три-четвърти. Обичайно талантлив нападател или атакуващ полузащитник, Който умее да прави разликата с магически отигравания. 
Най-често срещани играчи от този тим можем да открие в Испания и Италия. Там стилът на игра е по-баван и играчите в тези лиги имат повече време за спокойна работа с топка, а и като цяло в тези лиги винаги е имало много магьосници. Трудно и много рядко можем да срещнем играч с такава позиция в английските лиги, тъй като бързината в играта е много сериозна и това затруднява изпълнението на този тип роля на терена. 
Фундаменталните за тази позиция имена са Зинедин Зидан, Роберто Баджо, Дел Пиеро, Франческо Тоти. Изцяло свободни да изявяват своите креативни качества и умения. Тази роля позволява на играча да работи активно както в граденето така и в завършването на атаките.




Роля във Football managar

Едно от най-важните неща за ролята на trequarista е начина по-който подава или по-точно % успеваемост при този аспект от играта. Ако такъв тип играч, не може да прави минаващи, точни и решаващи пасове то просто той е не ефективен. 
Подобно на плеймейкър основните качества на този тип играч трябва да притежава високи оценки на technique, flair и creativity. Също важна подробност е това, че играчи от този тип много рядко помагат в дефанзивен план, когато отбора е под натиск и тогава е важно състава ти да разполага с доста работоспособни халфове, които да могат да компенсирата.



Основните атрибути за трекуариста :
• Off the ball
• Passing
• Finishing
• Composure
• Technique
• Flair
• Creativity
• First touch
• Anticipation
• Agility

Разбира се не е необходимо да притежава отлични оценки във всички области от горе споменатите. Места на които има оценки между 9-11 не е проблем. Играч като Бербатов отговаря отлично на тези критерии. 




Изображение

Създаден по перфектен начин във всички основни оценки, то той се превръща в един отличен trequartista за всеки отбор.

Според FM database, играчът с най-добрите качества на трекуариста е Антонио Ди Натале от Удинезе. Той притежава над 15 във всеки от необходимите за trequartista.


Изображение

Като заключение мога да кажа, че trequarista е много трудна роля за овладяване на даден играч. Но разбира се с правилните настройки и работа с играча, то отбора може да получи нещо, което да качи отбора на друго ниво.

Няма коментари:

Публикуване на коментар