събота, 3 септември 2011 г.

Как отново „бяхме в Рим и не видяхме Папата”


След вчерашната първа Европейкса квалификация за турнира през 2013, който ще се проведе в Израел отбора на България до 21 години загуби първия си мач в група 10. Националите ни изиграха първия си мач срещу фаворита в тази група Холандия и както голяма част от хората в България очакваха сигурна загуба в този първи мач, в който избраниците на Михаил Мадански бяха обявени за аутсайдери в двубоя дори и от своя наставник. Все пак обаче видяхме, че дявола не бе толкова черен и че може да играем приличен футбол срещу една от най-силните футболни държави като тези думи се потвърждават от факта, че „лалетата” имат два трофея от това състезание през 2006 и 2007.

Основните неща обаче, които ме накараха да напиша този коментар бе това, че отново „играхме добре, но не взехме нищо”. Защо се получава само на нас това нещо ? Та нали ние имахе положенията и играехме по-добре срещу голямата Холания ? ...  Коментарът ми за този двубой е много прост, който може да се опише така както съм направил в заглавието си – „Да стигнеш до Рим и да не видиш Папата.” Е отново се получи така не взехме нищо, което можеше да ни помогне този път след дълги години да се класираме за Европейското, разбира се тази загуба не значи, че състава няма шанс, напротив имаме, но моето мнение е друго като в следващите няколко реда ще се опитам да го изкажа по най-правилния начин.

Нека започна така : Моите първоначални впечатления бяха от схемата на игра, която предложи Мадански 4-2-3-1. Много разчупена и добра тактика, която изисква много добро движение по терана и силно разнообразие в атаката на отбора като това лесно може да се види просто защото в схемата на игра България нямаше чист нападател, на който да се разчита да пази и задържа топката. Видяхме състав, който целеше много разнообразие в атака, чрез бързина, техника и движение. Тонев – Миланов – Цветанов – Балджийски бяха атакуващите състезатели, които именно това се опитваха да правят, да копират играта на Барселона в атака като през цялото време имаше движение и смяна на местата, които объркваха опитната защита на холандците, но класата в голяма част от дадени ситуации липсваше. Липсата на завършващ удар и решителност при важните ситуации бяха най-големия проблем. В тази схема и стил на игра Борислав Балджийски може да бъде много полезен, но не може и да се очакват големи неща след като Михаил Мадански няма втори план, който да приложи когато състава не върви. Винаги е трудно да се намери сериозен нападател особено когато е в младежки състав, но това е много важна мисия за националния ни селекционер, който след тежката контузия на Мартин Тошев няма в състава нападател, на който да се разчита наистина да вкарва и от половин ситуация така както направи Холандия през втората част.

Чисто тактически идеите на българите не бяха лоши и дори в част от ситиациите бяха добри. Издърпването назад на единствения ни нападател и рязкото движение на крилата ни бе добре като замисъл. В голяма част от мача Цветанов и Тонев се издърпваха буквално залепени до тъч линията, което отваряше състава и оставаше простанство на Георги Миланов и Балджийски. Точно в тази ситуация е важно да имаш добър и решителен нападател, който да се намери празното пространство, което се отваря.

Като заключение мога да кажа, че е важно този състав да се налага в клубните си отбор като за разлика от предишните години то в тази Евроквалификация голяма част от избранниците са играчи от отбори състезаващи се в „А група” и успяват да записват добър брой мачове, което ги държи в добра кондиция и им дава допълнително самочувствие. Все пак отново шансовете са ни малки. Просто това са моите  виждания. Аз лично съм изненадан от вчерашната игра, но съм почти сигурен, че липсата на футболно самочувствие и решителност ще ни попречат. Групата не е лесна и когато загубиш мач като този срещу „лалетата” оказва огромно влияние върху битката за първите места. На този етап и заместниците на тези, които играха вчера не са на нужното ниво. При контузия или слаба форма на някои от важните играчи на Мадански би объркала цялата идея и визия за футбола ни, така че ни остава да се надяваме българските отбори и треньори да продължат работа, която са започнали и да се намерят и други играчи, които да подобрят младежката ни формация.


Няма коментари:

Публикуване на коментар