петък, 18 февруари 2011 г.

Как да избереш своя капитан в твоят отбор на Football Manager?



Това винаги е трудно решение за пример ще дам Галас, който показа до какви проблеми може да доведе един не добре избран капитан. Какъв трябва да бъде нашият избор?

Той трябва да е психически устойчив, силен на и извън терена да има успехи – индивидуални и с отбора на който е претендент да бъде капитан. Трябва да помага на своя мениджър, но на терена и по-малко извън него защото има опастност да се загуби дистанция между играч – мениджър като много важно нещо е той винаги да спазва тактическите замисли.

Избирането на капитан може да бъде жизненоважна част от успешния тим и това може да се види от историята на този спорт с примери като – Рой Кийн, Стивън Джерард, Джон Тери, Дел Пиеро, Паоло Малдини !
Вашият капитан може да бъде всеки от отбора ти без значение дали е добро решение или не. Решаваш той да е капитан защото вкарва голове и ти харесва това или просто ти е любимец. Аз лично немога да кажа,че това е лошо решение, но мога да изкажа някои точки, които са хубави да се гледат когато избираш своя капитан.

Години : Винаги съм държал да имам капитан, който не е тийнейджър дори и той е класен и наистина интересен футболист.  Повече от футболистите играят най-добрия си футбол между 26 и 32 години и затова се опитвам да избирам играчи между тази възръстова граница.

Престой в клуба: Мисля си, че това е една от много важните точки защотото никой фен не би приел нова покупка да стане капитан на тима, няма да се хареса и най-много да създаде напрежение в клуба.

Любим клуб : Би било много добре капитана на тима да бъде фен на този отбор защото както знаем едни от най-големите капитани, които са били фенове на тима са ставали играчи за историята. За пример ако капитан е човек, който е фен на вашият конкурент/враг  това може да развали хармонията в отбора. Ако твоят капитан обаче обича клуба тогава той ще направи всичко за да може тима да спечели мача срещу големия враг.

Щастлив ли е в клуба или не : Това може да е нож с две остриета.  Както Галас доказа, че не е нормално капита на тима да е човек, който е нещастен в отбора. Въпреки, че ако изберем един лидер, който е нещастен това може да го върне на ваша страна. Може да накара играча/играчите да останат в твоя клуб, но аз не бих препоръчал  това всеки път когато някои иска да напусне.

Взаимотношения със съотборниците : Да избягва конфронтации с други играчи. Също много важно е той да е популярна фирура защото ако не е играчите няма да пожелаят това и ще реагират лошо на неговото назначение. Ако дори един играч показва/казва, че не харесва въпросния играч по-добре не го назначавайте за ваш водач.

Личността : Винаги можем да забележим кой играч е истински лидер измежду всички останали. Избягвайте черти като не добре балансиран, егоист и търси играч, който да бъде професионалист и естествено лидер и голям професионалист. Тези белези са най-добрите за твоят тим.

Позиция на терена : Според повечето хора няма значение на каква позиция ще бъде играча, но аз мисля, че трябва да бъде централен защитник или футболист в средата на терена. Аз лично не харесвам идеята капитан да бъде човек, който е по фланга без значение дали е бек или крило. Както казах не че е грешно, но просто както и историята показва голяма част от велики играчи капитани са били именно на тези позиции.

Психическите качества : Това е много важно. Всеки мениджър има нужда от капитан с психологическа издръжливост. Качества като – смелост, влияние, спокойствие, решителност и естествено тези оценки трябва да бъдат високи. Тези неща са толкова важни защото капитаните са хората, които трябва да вдигнат отбора на терена и поради, което те трябва да имат тези качества ( да бъдат високо отразени в играта).

Работоспособност : Да имате мързелив капитан е самоубийство. Част от играчите, особено младите често копират своя лидер. Това означава, че често целият отбор може да бъде в някои мачове мързелив, ако той работи усилено това по-често ще доведе до усилена работа на целият тим.

Отборна игра : Водачите трябва да могат да работят в екип и да дават всичко за отбора. Това е и една от основните причини, поради която не обичам капитан да е нападателя на тима, тъй като нападателите са доста често егистични и просто мислят как само да запишат името си сред голмайсторите.

Капитан за дълъг период от време: При избора на капитан трябва да мислиш за няколко години напред. Toй ще е водача на тима за години напред. Затова всяка възраст над 32-33 години е нежелателна и също играч за, който си мислиш, че следващия сезон ще успееш да му вземеш големи пари и ще го продадеш е грешен ход.

Разбира се, че всеки може да разгледа едитора и да се видят скритите атрибути и лесно да намерите своя лидер. Но това в моите очи изглежда неправилно и затова този анализ/коментар ще помогне на всички да намерят своят капитан от който всеки отбор се нуждае.


Надявам се това да помогне на вас в мислите за следващ капитан на клуба ви. За да не се получават ситуации като тази с Галас – психически слаб, егоистичен и т.н. Избере играч, който да се стреми на всяка цена да печели титли и успехи с отбра на който е лидер винаги да е до теб когато отбора е в беда. И едно от най-важните неща е това,че капитанът е връзката между вас и останалата част от екипа/тима.

Няма коментари:

Публикуване на коментар